garanties zijn er niet – billenbloottijd

guido zegt dat de kerk garanties wil. wat zijn dat?

xaˈrɑn(t)si de -woord (vrouwelijk) garanties Zelfst. Naamw. 1 verzekering dat iets goed is of werkt. Synoniem: waarborg. Synoniem: zekerheid `een garantieperiode van 5 jaar`    `onder de garantie vallen` garantie geven op een reparatie

of

1) Belofte 2) Bewijs van eigenheid 3) Borg 4) Borgsom 5)Borgstelling 6) Borgtocht 7) Cautie 8) Garantiebewijs 9) Obligo 10)Onderpand 11) Pand 12) Verzekering 13) Vrijwaring 14) Waarborg15) ….

Welke garanties kan ik afgeven? en kunnen wij afgeven? is er sprake van een wij?

het gaat nu om echt ondernemen en wie durft hierbij zijn nek uit te steken. als we naar een bank toegaan voor een lening vragen ze ook om garantie. dan zou de collectie van Jan wel kunnen volstaan, vermoed ik. maar kunnen we dat hier gebruiken? en welk risico zit daar aan?

ik merk dat ik het bij dit soort termen benauwd krijg. de ondernemer in me heeft veel ideeen, maar nu komt het aan op belofte, of bewijs van eigenheid. dit is het stukje waarin paul een beetje gelijk heeft: we moeten met onze billenbloot en iemand of iemanden moeten hun nek uitsteken. en voor mijn gevoel zijn we nog niet een collectief laat staan ondernemers. ben heel benieuwd hoe dit proces gaat verlopen.

voor mij helpt het dan om in kleine stukken te denken. en het probleem behapbaar te maken. dus een garantie voor een maand doen. of de garantie samen delen: iedereen die meedoet legt 500euro neer. in het collectief: 8 x 500 = 4000 = 4 maanden. als een soort borg. wanneer we verdienen dan krijg je het terugbetaalt.

ik ben benieuwd of we vrijdag 8 keer een ja hebben op die 500. zelf zou ik dat wel doen, dat is te overzien. daar gaan we veel pret voor hebben 🙂 denk ik dan. maar ik vermoed dat we op de helft uitkomen omdat niet iedereen dit kan of wil doen. en wat doet dat dan in de groep? als niet iedereen mee doet aan ‘samen uit- samen thuis’? waarop accepteren we verschillen.

het is billen-bloot-tijd (geen idee waar die term vandaan komt, jij?). wat ik bedoel: we moeten onze kaarten op tafel leggen. spannend

cl

 

Eén reactie

  1. Ik was maandagavond bij de ‘oudejaarsconference’ van Maarten van Rossum. Zijn thema was fact free politics, fact free news etc. Moraal van zijn verhaal; redeneer vanuit de feiten, ontken de realiteit niet anders krijg je volkomen onzinnige beslissingen. Onderzoek& denk. Onze kracht kan zitten is dat we vaardig weten te laveren tussen durven dromen en experimenteren enerzijds en harde zakelijke realiteit anderzijds. Dat lijkt mij zeer ‘met-de-billen-bloot’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: